Tanfolyam résztvevői – 2. rész

Tanfolyamon négyen voltunk. Zoli azt mondja, hogy ez az ideális létszám, mert a tanfolyam második felében folyamatosan kávét iszunk és több embernek kávét főzni és véleményezni zűrzavaros helyzetet teremt. Jött egy házaspár és vagány mai mércével mérve divatos 30-as fiú és én. Házaspárról, róluk többet tudok, mert időben jöttek, míg a magyar Brad Pitt egy kialvatlan, átmulatott éjszaka után, talán egy óra alvás után esett be kb. 30 perc késéssel. Napszemüveg, víz és próbál életben maradni. J De az induláshoz képest, nagyon gyorsan életre kelt, mert volt véleménye és érdeklődése. A kávé lehet, hogy olyan a pasiknál, mint a jó nő. Meg van a vélemény, lehet róla beszélni, kíváncsiak az apró részletekre, de aztán csak meghúzzák a poharat. J Lényeg, hogy érdekli a pasikat a minőség.

Házaspár nagyon felkészült volt és igen sok érdemi információt tudott már a kávéról, a kávégépekről és a darálókról. El is mesélték, hogy milyen minőségű és márkájú darálót vettek és próbálgatják a darálás erősségét. Jó, hogy nem kérdezték a gondolataimat, mert ehhez nem tudtam volna hozzászólni. Nem hiszem, hogy jól jött volni ki a szitu, ha az elején bemondom, hogy függő vagyok, de olyan szinten, hogy mindegy milyen kávé, csak kávé legyen és iható. Viszont se kávéfőzőm, se darálom se semmilyen olyan eszköz nincs az otthonomban, ami kávéfőzésre alkalmas. Amikor az első gyerekkel terhes lettem, rászoktam a neszkávéra és azóta is azt iszom. Nem vagyok igazán minőségi kávéfogyasztó, ha az itthoni eszközöket veszem figyelembe. De azért már azt tudom, hogy mit nem szeretek. Apósom kávéját nem bírom meginni. Próbálunk mosolyogni és megköszönjük, hogy már reggel bekészítette a kávét az ebéd utáni sziesztához és ezért azon vagyunk, hogy legyűrjük a rettenetet, de szívünk szerint köpdösnénk kifele, mint a cseresznyéből a magot. Rendes ember és nem bánom legyűröm, de még Ő nem tudja, amit már én igen, hogy milyen szemetet vásárol. Nem tudja, hogy a gyönyörű csomagolású, de baromi olcsó kávé az hogyan kerül a dobozba és igazán mi is rejlik a kávészemek között. Igen, kávészemek között, mert a 250g tartalma hulladék. Zoli elmesélte, hogyan szüretelik a kávékat és a minőségi kávé attól minőségi, hogy kézzel szedik Afrikában és azt a cserjét szedik csak le, ami megfelelő, még a kávé őshazájának gondolt, de nem az, Brazíliában, Kolumbiában nagyüzemi kávétermelés van és nem hogy kézzel nem szedik, de talán embert sem látott a kávé addig amíg fogyasztásra nem kerül. Ebből adódóan a gép mindet összeszed, ami az útjába kerül. Legyen az egy csavar, egy rossz kávészem, és minden, ami nem engedhető. Na, ezt a kávétípust kapjuk Apóstól. Nem baj, 2 havonta egy alkalommal hálásak vagyunk a gondoskodásért. Másik fajta, amit nem iszom meg, az a 3 az egyben megoldás. Ez már csak az élet-halál fázisba fér bele.

Most tudtam meg azt is, hogy az egyik legmagasabb koffeintartalmú kávét iszom a mai napig. Maradhattam volna a kotyogós kávénál a terhesség alatt is. Szerintem sokan nem tudják, hogy nem a legsötétebb kávénak van a legnagyobb koffein tartalma és nem a színében rejlik az ereje, hanem a főzésben és a kávé mennyiségében.

Leave a Reply