Maga a KÁVÉ – 4. rész

Több nap elteltével folytatom a blog írását a Bárexpert által elvégzett Hobbi Barista Tanfolyamról.

Kedd délelőtt van és van időm a következő tárgyalásig, ezért beültem a kedvenc Teaházamba az oktogonon. Szeretem a szakmájukhoz értő embereket, akikre felnézhetek, akiktől akár csak egy kifejezést tanulhatok. Ilyen a Teaház és ilyen volt a tanfolyam a Bárexpertnél. Még mindig nem tudtam az egészet megemészteni és feldolgozni, mert 4 órában, nagyon sok új és érdekes információt hallottam. Kellene 1-2 teljes nyugalomban töltött nap, hogy minden a fejemben a helyére kerüljön.

Amit most már így negyedik alkalommal tisztázni kellene, hogy ki is az a Barista?

Hivatalos szöveget írom, remélem Zoli nem haragszol, hogy ilyen nyílt titkot kiadok:

„A barista a modern asztronómia kávékészítő mestere, az a személy, aki megfelelő technikával, a megadott standardok alapján készíti el a kiváló kávékat, és ezt tökéletesen kommunikálja a vendégek felé, valamint ért a gépek működéséhez, a beállításokhoz, a különböző kávékészítési módozatokhoz.„

Most felnézek magamra.:) Én ilyet elvégeztem.

Két jelentős kávéfajtáról beszélgettünk, az egyik a CoffeaArabica és a CofffeaRobusta. Melyik a jobb? Mindenkinek más. Nincs tökéletes kávé, vagyis van, de mindenkinek az a legjobb, amit Ő annak mínősit és ez változó lehet.

Az arabica és a robusta közül minőségét és aromáját tekintve az arabica számit a jobb alapanyagnak.

Ha a kávészemeket nézed, akkor meg tudja állapítani bárki is, hogy arabica vagy robusta kávét fognak neki ledarálni?

Én most már igen. Elmondom

Arabica jellemzői:

  • Hosszú nyújtott alak, hullámos bevágás a közepén, színe zöldes szürke.

Robusta jellemzői:

  • Kerek alak, viszonylag egyenes bevágás, színe sárgás szürke.

Most, hogy már meg tudod különböztetni a kávészemeket, elárulom neked, hogy van, hogy a két kávéfajtát keverik.

Amikor elkezdtük a tanfolyamon kóstolgatni a kávékat, Zoli utoljára hagyta a 100%-os arabica kávét, mert ha az első kóstolásra ittuk volna, akkor keserűnek, talán még ihatatlannak tartottuk volna. Volt, hogy a tanfolyam ezen részét ezzel a kávéval kezdte és nem volt igazán sikere.

Aki hozzászokott a robusta ízvilágához, azt nem szabad azonnal átállítani az arabica kávéra, mert nem fogja értékelni. J

Egy olyan csaj vagyok, aki folyamatosan figyeli az embereket és nézi a férfi – nő viselkedési megnyilvánulásokat. Sokat lehet belőle tanulni és jobban megbecsüli az ember azt, ami otthon várja és még példákat látva tudja, hogy mit ne vagy mit tegyen.

Akármiről írok, mindig ide kalandozok, hiszen mindent le tud modellezni egy nő és egy férfi. Robustáról arabicára, egy csalfa férfi is csak több tapasztalat után jut el a megállapodásig, egy szőkét szerető fiatalember, csak akkor vált barna hölgyre, ha már kipróbálta azt ami azt gondolta, hogy igazán neki való.

Fokozatosság mindig mindenben bevált folyamat. Tessék betartani, és ha így rájövünk a minőség értékelésére és becsüljük azt, amit a sok tapasztalás által elértünk még mondhatni jobb emberek is leszünk. Szerintem az egy nagyon fontos tudatosság, amikor az ember kezdi kiismerni magát és tudja, hogy számára mi okozza az örömet, az élvezetet a megfelelést.

Ilyen egy jó minőségű arabica kávé… Szeresd élvezd, fogyaszd és becsüld meg.

Leave a Reply