KÁVÉFŐZŐ – 5. rész

Ma egy hete, hogy voltam a tanfolyamon és még mindig azt érzem, hogy vannak gondolatok, amelyet szívesen megosztok.

Gyors leszek, mert filmet szeretnék nézni, de le kell írnom, ami eszembe jutott, mert ha most nem teszem meg, akkor elfelejtem. Ezért van, hogy a gitárosoknál mindig van pengető a fogalmazóknál pedig egy jegyzetfüzet vagy egy okos telefon.

(ide irom zárójelbe, hogy meleg kávé és talán nem felejtem el)

Visszatérek mindjárt a megjegyezendőhöz, de, hogy miért is fontos most a filmnézés. Szólt a férjem, hogy van egy jó sorozat, tetszeni fog és kosztümös film. Tudta a bűvös szót, így belenéztem egy hétvégi délutánon, amikor elcsendesültek a gyerekeim. Ezzel a lendülettel két részt néztem meg és azóta is várom a pillanatot, amikor egy-egy részt akár kisebb megszakításokkal, de megnézhetek. Egyik gyerek eszik, másik alszik, így kábé van 1 órám, ami pont egy sorozatra elég. Ezért kell sietnem. Mi a film? Ja, J Természetesen a Trónok Harca.

Ami eszembe jutott a kávéval kapcsolatban, hogy milyen furcsa, hogy lehet 40 fok meleg, akkor is megiszom a meleg kávét. Még mindig hamarabb, mint a hideg kávét. Életem első finom hideg kávéját ittam meg a kedvenc teaházban pár napja. Nem hiszem, hogy rászokom. Miközben melegben hideget fogyasztunk, hiába is mondják, hogy a forró tea az hűsít, szerintem kevesen vannak, akik hőségben a forró, gőzölgő teát lehörpintik. De a forró, gőzölgő kávét annál inkább.

Melegben a meleg tea, az nem kell, de a meleg kávét szinte kívánják az ízlelőbimbóim. Én is azok közé tartozom, akik kávéval kezdik a napot, e nélkül az ébredés, szenvedés. Még hőségben sem mondok le róla. Most ebben a pillanatban szívesen elfogyasztanám, a mai negyedik kávémat melegen. Nem szoktam ilyen sokat inni, na jó szoktam, de általában nem 13.30 óráig történik meg. Most kívánom. J Vissza tudom tartani, mert, hogy jaj nem egészséges, de csak ideig óráig megy a feledés, mert csak úgy van az önmegtartoztatás, hogy tudom, hogy ma nem fekszem úgy le, hogy az még ne csússzon le.

Tóth Zoli a Bárexpert egyik tulajdonosa többféle kávéfőzőből főzött kávét a tanfolyamon ugyanolyan kávéból. Azt mutatta, hogy a főzés minősége is megváltoztatja a kávé ízét. Gombóc Artúr jut eszembe, mikor megmondja, hogy milyen csokit szeret. Hosszú, lapos, gömbölyű, töltött, édes, keserű, kicsi, nagy szóval mindegy csak csoki legyen. Majdnem itt tartok és ezért tartom magam függőnek, mert lehet csepegtetős, török, hosszú, rövid, filteres, kapszulás bármilyen csak az íze megfelelő legyen. De már írtam, hogy szerencsére már tudom, hogy nem mindent tudok én sem befogadni, egyik a 3:1-ben kávé (csak ha vége földnek és nincs más) és az Apósom kávéja (ezt már csak akasztás előtt).

De a sok tapasztalásból azért már 1 hét után alakul a fejemben egy rangsor a kávéfőzők által kapott minőség összeállításában.

Ami nagyon ízlett és nem is gondoltam volna, mert még nem volt szerencsénk egymáshoz, az a török kávé.

A hosszú, sok vízzel főzött, a filteres kávéhoz hasonlító ízű kávé nem kedvencem. Híg, vizes, szinte a kávé ízét emlékből lehet csak mellé tenni. Ezt a főzési fajtát a tanfolyamon a Zoli, kézi filter kávéfőzővel mutatta meg, és a nyomószűrős kannával. Erre a többiek a tanfolyamon felhívták a figyelmet, hogy nagyszerű benne teát készíteni. Esspresso gép, hát az örök szerelem. Konzervatívan elegáns fekete. Aero Press, ez új találmány, nem oly régen kapható. Benne főzött kávé hanyagolható, de mivel törhetetlen, kis helyen is elfér, ezért bárhol, akár egy vitorláson könnyen készíthető kávé általa.

Folytatom és megírom a a TOP5 kávéfőző rangsorát, de már csak a következő blogban.

Leave a Reply