KÁVÉFŐZŐ – 5. rész

Ma egy hete, hogy voltam a tanfolyamon és még mindig azt érzem, hogy vannak gondolatok, amelyet szívesen megosztok. Gyors leszek, mert filmet szeretnék nézni, de le kell írnom, ami eszembe jutott, mert ha most nem teszem meg, akkor elfelejtem. Ezért van, hogy a gitárosoknál mindig van pengető a fogalmazóknál pedig egy jegyzetfüzet vagy egy okos telefon. (ide irom zárójelbe, hogy meleg kávé és talán nem felejtem el) Visszatérek mindjárt a megjegyezendőhöz, de, hogy miért is fontos most a filmnézés. Szólt a férjem, hogy van egy jó sorozat, tetszeni fog és kosztümös film. Tudta a bűvös szót, így belenéztem egy hétvégi délutánon, amikor elcsendesültek a gyerekeim. Ezzel a lendülettel két részt néztem meg és azóta is várom a pillanatot, amikor egy-egy részt akár kisebb megszakításokkal, de megnézhetek. Egyik gyerek eszik, másik alszik, így kábé van 1 órám, ami pont egy sorozatra elég. Ezért kell sietnem. Mi a film? Ja, J Természetesen a Trónok Harca. Ami eszembe jutott a kávéval kapcsolatban, hogy milyen furcsa, hogy lehet 40 fok meleg, akkor is megiszom a meleg kávét. Még mindig hamarabb, mint a hideg kávét. Életem első finom hideg kávéját ittam meg a kedvenc teaházban pár napja. Nem hiszem, hogy rászokom. Miközben melegben hideget fogyasztunk, hiába is mondják, hogy a forró tea az hűsít, szerintem kevesen vannak, akik hőségben a forró, gőzölgő teát lehörpintik. De a forró, gőzölgő kávét annál

Olvass tovább »

Utolsó bejegyzésem a Barista tanfolyamról. – 6. rész

Igaz, hogy hosszú idő telt el a tanfolyam elvégzése óta és ígértem, hogy elküldöm a TOP5 kávéfőzőt, de most valami mást szeretnék írni. A kávéfőzők, meg talán azért sem oly izgalmasak, mert hát mindenki forrón és másképp szereti Sajnálatos módon a napokban volt egy lassú lefolyású szívinfarktusom. Az ember azt gondolja, hogy büntetlenül tehet meg sok mindent és majd a lendülete tovább fogja vinni az akadályokon. Ez így is volt velem, de kellett ez a sokkoló élmény, hogy megálljak egy pillanatra. Mindenkinek vannak korlátai, még ha vasembernek is hiszi magát és el kell hinnem, hogy igaz az a mondás, hogy az vagy amit megeszel, megiszol. Én rengeteg kávét fogyasztottam, de ez ki is derült a blog bejegyzésekből. Még ha minőségi lett volna, de ittam ilyet és olyat, jó kávéból, rosszabb kávéból és sok –sok nesskávét. A szívemet pörgette, az életemet is, de aztán beakadt egy rozsdás szögbe. 40 éves leszek január 2-án és ha jó csaj szeretnék lenni, akkor változtatnom kell az ételek és italok minőségén és ezzel párhuzamosan az életminőségemen. Pár jó embert megtartani, sok hulladékot pedig felejteni. Hulladék ételből, italból, emberből mindig több van, mint fordítva. Miért? Mert könnyebb felületesnek, átlagosnak, önimádónak lenni, mint megállni, jót cselekedni és akár nemet mondani vagy új irányt ajánlani. Én most új irányt javasolok mindenkinek. 2 hete 1 maximum 2 kávét iszom. Azt is kora délutánig. Jobb

Olvass tovább »

Kávé és Én (Kávé családtag, régóta velem tart) – 1. rész

Tóth Zolival egyszer találkoztam, de akkor felajánlottam számára, hogy a sok finom kávéért cserébe szívesen írok blogot a kávézás rejtelmeiről és arról, hogy mi is történik a BAREXPERT kulisszái mögött. 4 órás tanfolyamra mentem, mely időbeosztásban is nagyon tetszett nekem, hisz nem kellett korán kelnem és nem kellett az egész délután rászánnom. Nagyon jól kitalálták Árpival, a társtulajdonossal a 11-15 óra közötti intervallumot. Fogalmam sem volt, hogy miről fogok írni, hogy mit fogok látni és hallani, úgy mentem oda, hogy lesz ami lesz. Kávé érdekel, inni szeretem, ha pedig valami olyan történik, ami nem tetszik, akkor elszaladok. Na jó nem, de nem paráztam rá. Ez teljesen nem igaz, mert kicsikét igen, hiszen ha azt mondják, hogy most akkor mindenki kávét főz és a végén a kávé tetejére tejhabból és csoki öntetből ki fogja rakni Magyarország címerét, akkor ott feladtam volna. Hihetetlen suta vagyok, ha koncentráló és kreatív kézügyességgel készülő feladatokat bíznak rám. Mivel maximalista vagyok, ezért erőlködtem volna és mindent megteszek, hogy megoldjam a helyzetet, de lehet, hogy a szenvedés alatt azt ígérem magamnak, hogy ha megoldom a rám bízott feladatot, akkor soha többet nem iszok kávét. Pedig aztán ez nagy fogadalom lenne, mert szerintem függő vagyok. Kávé a szenvedélybetegségem. Kicsi, görbe lábú, nagy copfokkal felvértezett, sok ember közt élő pici lány koromban a nagymamámmal együtt éltünk és arra emlékszem, hogy a reggelit azt nem

Olvass tovább »

Tanfolyam résztvevői – 2. rész

Tanfolyamon négyen voltunk. Zoli azt mondja, hogy ez az ideális létszám, mert a tanfolyam második felében folyamatosan kávét iszunk és több embernek kávét főzni és véleményezni zűrzavaros helyzetet teremt. Jött egy házaspár és vagány mai mércével mérve divatos 30-as fiú és én. Házaspárról, róluk többet tudok, mert időben jöttek, míg a magyar Brad Pitt egy kialvatlan, átmulatott éjszaka után, talán egy óra alvás után esett be kb. 30 perc késéssel. Napszemüveg, víz és próbál életben maradni. J De az induláshoz képest, nagyon gyorsan életre kelt, mert volt véleménye és érdeklődése. A kávé lehet, hogy olyan a pasiknál, mint a jó nő. Meg van a vélemény, lehet róla beszélni, kíváncsiak az apró részletekre, de aztán csak meghúzzák a poharat. J Lényeg, hogy érdekli a pasikat a minőség. Házaspár nagyon felkészült volt és igen sok érdemi információt tudott már a kávéról, a kávégépekről és a darálókról. El is mesélték, hogy milyen minőségű és márkájú darálót vettek és próbálgatják a darálás erősségét. Jó, hogy nem kérdezték a gondolataimat, mert ehhez nem tudtam volna hozzászólni. Nem hiszem, hogy jól jött volni ki a szitu, ha az elején bemondom, hogy függő vagyok, de olyan szinten, hogy mindegy milyen kávé, csak kávé legyen és iható. Viszont se kávéfőzőm, se darálom se semmilyen olyan eszköz nincs az otthonomban, ami kávéfőzésre alkalmas. Amikor az első gyerekkel terhes lettem, rászoktam a neszkávéra és azóta

Olvass tovább »

Helyszín, ahol nem folyt a tejszín, csak a kávé csepegett különböző szettekben. – 3. rész

Bárexpert helye egy pincehelyiség, amely berendezve kellemes, barátságos hangulatot áraszt. Meleg barna szín jellemzi a helyet egy nagyszerű kanapéval a közepén. Ezt a hangulatot akkor éreztem, amikor legelső találkozásunk alkalmával beléptem. Most más fogadott, mert beázott a helyiség és éppen festették, rendezték és ebből adódóan egy felborított előtér fogadott mindenkit. Zoli nagyon nagy igyekezettel takarítgatott, rendezgetett, hogy ne erre emlékezzen, aki ide betér. Zolinak és a kisebb helyiségnek, ahol a tanfolyam volt, kellett a kettőnek nyújtania mindazt, amit alapjában a hely maga tudott fénykorában. Tetszik, hogy Zoli pozitívan fogja fel a rendetlenséget, hisz rögtön akadt egy jó ötlete a festés kapcsán. Az egyik falat máris más színűre, rikító narancssárgára gondolta újrafesteni. Én javasoltam, egy brutál arcot oda vagy egy fiú-lányt egymásnak háttal, kik fogják egymás kezét és közben valamilyen arcot vágnak, de Zolinak ez már sok. Belső helyiség, ahol a tanfolyam zajlott, elegáns barna és barna árnyalataival volt kifestve és egy nagyszerű kávés csésze van a falra festve. Elegáns és komoly a hangulata a helynek. Érezni rajta, hogy aki itt dolgozik, az komolyan gondol mindent, amit mond, vagy tesz. Négy emberrel szót érteni és érezni, hogy milyen típusú emberek és mit lehet szavakban náluk megengedni, azt a Zolinak kellett kitalálni, mert a hely a laza stílust nem árasztotta. Azt gondoltam, hogy nehéz lesz a társaságot bevonni a közreműködésbe, de NEM. Zoli nyílt, laza és szakmailag

Olvass tovább »

Maga a KÁVÉ – 4. rész

Több nap elteltével folytatom a blog írását a Bárexpert által elvégzett Hobbi Barista Tanfolyamról. Kedd délelőtt van és van időm a következő tárgyalásig, ezért beültem a kedvenc Teaházamba az oktogonon. Szeretem a szakmájukhoz értő embereket, akikre felnézhetek, akiktől akár csak egy kifejezést tanulhatok. Ilyen a Teaház és ilyen volt a tanfolyam a Bárexpertnél. Még mindig nem tudtam az egészet megemészteni és feldolgozni, mert 4 órában, nagyon sok új és érdekes információt hallottam. Kellene 1-2 teljes nyugalomban töltött nap, hogy minden a fejemben a helyére kerüljön. Amit most már így negyedik alkalommal tisztázni kellene, hogy ki is az a Barista? Hivatalos szöveget írom, remélem Zoli nem haragszol, hogy ilyen nyílt titkot kiadok: „A barista a modern asztronómia kávékészítő mestere, az a személy, aki megfelelő technikával, a megadott standardok alapján készíti el a kiváló kávékat, és ezt tökéletesen kommunikálja a vendégek felé, valamint ért a gépek működéséhez, a beállításokhoz, a különböző kávékészítési módozatokhoz.„ Most felnézek magamra.:) Én ilyet elvégeztem. Két jelentős kávéfajtáról beszélgettünk, az egyik a CoffeaArabica és a CofffeaRobusta. Melyik a jobb? Mindenkinek más. Nincs tökéletes kávé, vagyis van, de mindenkinek az a legjobb, amit Ő annak mínősit és ez változó lehet. Az arabica és a robusta közül minőségét és aromáját tekintve az arabica számit a jobb alapanyagnak. Ha a kávészemeket nézed, akkor meg tudja állapítani bárki is, hogy arabica vagy robusta kávét fognak neki ledarálni?

Olvass tovább »

KÁVÉFŐZŐ – 5. rész

Ma egy hete, hogy voltam a tanfolyamon és még mindig azt érzem, hogy vannak gondolatok, amelyet szívesen megosztok. Gyors leszek, mert filmet szeretnék nézni, de le kell írnom, ami eszembe jutott, mert ha most nem teszem meg, akkor elfelejtem. Ezért van, hogy a gitárosoknál mindig van pengető a fogalmazóknál pedig egy jegyzetfüzet vagy egy okos telefon. (ide irom zárójelbe, hogy meleg kávé és talán nem felejtem el) Visszatérek mindjárt a megjegyezendőhöz, de, hogy miért is fontos most a filmnézés. Szólt a férjem, hogy van egy jó sorozat, tetszeni fog és kosztümös film. Tudta a bűvös szót, így belenéztem egy hétvégi délutánon, amikor elcsendesültek a gyerekeim. Ezzel a lendülettel két részt néztem meg és azóta is várom a pillanatot, amikor egy-egy részt akár kisebb megszakításokkal, de megnézhetek. Egyik gyerek eszik, másik alszik, így kábé van 1 órám, ami pont egy sorozatra elég. Ezért kell sietnem. Mi a film? Ja, J Természetesen a Trónok Harca. Ami eszembe jutott a kávéval kapcsolatban, hogy milyen furcsa, hogy lehet 40 fok meleg, akkor is megiszom a meleg kávét. Még mindig hamarabb, mint a hideg kávét. Életem első finom hideg kávéját ittam meg a kedvenc teaházban pár napja. Nem hiszem, hogy rászokom. Miközben melegben hideget fogyasztunk, hiába is mondják, hogy a forró tea az hűsít, szerintem kevesen vannak, akik hőségben a forró, gőzölgő teát lehörpintik. De a forró, gőzölgő kávét annál

Olvass tovább »

GAZDASÁGOS LÉTEZÉS - VÁLLALKOZÓKÉNT ÉS MAGÁNEMBERKÉNT