Hírek

Aktualitások a témában!

MÁR A KORMÁNY OSZTJA AZ UNIÓS PÉNZEKET!

6 jan 2014 1 Komment

Írta: sinzoo Kategória:

Több jut majd a cégeknek az uniós pénzből!!!!!!!!!!!!!!!!!

13 nov 2013 0 Komment

Írta: sinzoo Kategória:

Január elsejétől aztán új világ kezdődik a pályázatok területén, hiszen kezdetét veszi a 2014–2020-as uniós költségvetési periódus. Jövőre sokkal több juthat a kisebb cégeknek.

Pályázati lehetőségek 2014-2020 között!

30 szep 2013 0 Komment

Írta: sinzoo Kategória:

 

Viszik az autót, lakást, nyugdíjat - mihez nem nyúlhat a végrehajtó?

7 okt 2012 8 Comments

Írta: sinzoo Kategória:

Egyre több ember ellen indítanak végrehajtási eljárást, ezért utánanéztük annak, hogy mi vár azokra, akiknél a végrehajtók kopogtatnak.

Elsőként fontos tudni, hogy az eljárás elindítása előtt kapunk egy fizetési felszólítást, kisebb összegű követelésnél pedig egy közjegyző által kibocsátott fizetési meghagyást - közölte érdeklődésünkre dr. Bezzegh Edina, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogi előadója. Mint mondta, sokan elkövetik azt a hibát, hogy figyelmen kívül hagyják a levelet, márpedig az átvételtől számított 15 napon belül még lehet vitatni a követelést, vagy ellentmondással élni, ezt követően azonban hamar a végrehajtóval találhatjuk szembe magunkat.

Márpedig nekik számtalan eszközük van arra, hogy érvényesítsék a követelést: a leggyakoribb módszer, hogy a fizetésünkhöz nyúlnak. Bár a lehetőségeik korlátozottak, így is előfordulhat, hogy akár a bérünk 33 - de például tartásdíj, vagy tb ellátás érvényesítése esetén akár 50 - százalékát le tudják foglalni. Bezzegh hangsúlyozta, hogy a nyugdíjasok sem képeznek kivételt, ahogy a munkanélküli ellátás sem - igaz, ez utóbbiból maximum 33 százalékot vonhatnak "csak" le. Mentes viszont a letiltás alól az időskorúak ellátása, a munkanélküliek jövedelempótló támogatása, az ápolási díj, az anyasági támogatás, a rokkantsági járadék, vagy a fogyatékossági támogatás.

Nem meglepő módon a banki folyószámlákhoz is hozzáférnek, ebben az esetben az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg korlátlanul végrehajtás alá vonható, az ez alatti összegből pedig az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege és az ennek négyszerese közötti rész fele vonható végrehajtás alá. Fontos tudnivaló azonban, hogy ha a végrehajtás gyermektartásdíj vagy szüléssel járó költség behajtására folyik, akkor az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének megfelelő részből is levonhatnak további 50 százalékot.

A kocsit viszik először

Amennyiben a pénzügyi vagyonunk nem elégséges a követelés kielégítésére, úgy a végrehajtó az ingó és ingatlan vagyon felé fordítják a figyelmüket - mondta Bezzegh, majd hozzátette, hogy általában az autót viszik először, ezt követik az egyéb ingóságok. Nem elhanyagolható tényező, hogy ezeket a tárgyakhoz viszonylag hamar hozzányúlhatnak a végrehajtók: amennyiben a jogosult megfizeti a végrehajtó költségét, úgy 30 napon belül sor kerül az ingó vagyontárgyak foglalására, vagy amennyiben a végrehajtható okiratot postán kézbesítették, a kézbesítéstől számított 45 napon belül kell az ingófoglalást elvégezni.

Mikor veszítjük el a lakást?

Amennyiben annak költségeit a jogosult megelőlegezi, az ingatlan lefoglalására igen rövid időn belül, 3 munkanapon belül sor kerülhet. A végrehajtó ebben az esetben az ingatlan lefoglalása végett megkeresi az ingatlanügyi hatóságot, hogy a végrehajtási jogot jegyezze be az ingatlan-nyilvántartásba. A foglalás a végrehajtási jog bejegyzésével valósul meg. A végrehajtó a lefoglalt ingatlan értékesítése iránt akkor intézkedhet, ha a követelés viszonylag rövidebb időn belüli behajtása másképpen nem lehetséges, és a végrehajtási jog bejegyzéséről szóló határozatnak a végrehajtó részére történt kézbesítésétől számított 45 nap eltelt.

Lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagy más olyan ingóságot lehet, amelyről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van. Nem lehet lefoglalni egy ingóságot, ha a rajta levő jelből vagy más körülményből minden bizonyítás nélkül kétségtelenül megállapítható, hogy az ingóság nincs az adós tulajdonában - mondta a jogi előadó, majd hozzátette, hogy ez a kérdés akkor merülhet fel, ha az adós más személyekkel él együtt, és az ő vagyontárgyai is fellelhetők a foglalás során. Ez a szabály azonban nem vonatkozik a házastársak vagyontárgyaira, kivéve, ha kétséget kizáróan igazoljuk, hogy a szóban levő vagyontárgy nem a házastársi vagyonközösséghez tartozik.

Amihez nem nyúlhatnak

Szerencsére vannak olyan vagyontárgyak is, amelyekhez semmilyen körülmények között nem nyúlhat a végrehajtó: ilyenek azok az eszközök, amelyek nélkül az adós foglalkozásának (hivatásának) gyakorlása lehetetlenné válik, így különösen a nélkülözhetetlen szerszám, műszer, technikai, katonai és egyéb felszerelési tárgy, egyenruha, önvédelmi fegyver, szállítóeszköz. Mentes a végrehajtás alól továbbá a rendszeres tanulmányok folytatásához nélkülözhetetlen eszköz, így különösen a tankönyv, a tanszer, vagy akár a hangszer.

Az egyes ruházati cikkek közül 3 felsőruházat, 1 télikabát, 1 felöltő, 3 pár lábbeli van tiltólistán, de a törvény szerint megtarthatjuk még a szükséges ágyneműt (személyenként 1 készlet a hozzávaló 2 huzattal), az adós háztartásához tartozók számának megfelelően szükséges bútort, legfeljebb 3 asztalt és 3 szekrényt vagy azonos célt szolgáló más bútort, személyenként 1 ágyat vagy más fekvőhelyet és 1 széket vagy más ülőbútort, a szükséges fűtő- és világító eszközöket, az adós háztartásához nélkülözhetetlen konyhai és háztartási felszerelések, továbbá 1 hűtőgépet vagy fagyasztószekrényt és 1 mosógépet.

Ezen kívül nem nyúlhatnak az adós betegsége és testi fogyatékossága miatt szükséges gyógyszerekhez, gyógyászati és technikai segédeszközökhöz, a mozgásában korlátozott adós gépjárművéhez, az adós háztartásához tartozó kiskorú gyermek által használt - jellegénél fogva gyermekek részére szolgáló - tárgyhoz, az adós és a háztartásához tartozók részére 1 hónapra szükséges élelmiszerhez, illetve 3 hónapra szükséges tüzelőanyaghoz.

2012 nyár összegzése

30 szep 2012 0 Komment

Írta: sinzoo Kategória:

Az idei nyár a piacok számára nem szolgált kellemetlen meglepetésekkel, szemben a tavalyi évvel, igaz a vezető fejlett piaci részvényindexek emelkedése új lokális csúcsokra , , alacsony forgalom mellett ment végbe. A megnyugvást színlelő optimizmust látványos kockázatvállalás jellemzi. Ez elsősorban onnan ered, hogy felfokozott várakozások övezik a FED-től és EKB-tól várt további lépéseket, a hitelességüket kockáztató fejlett jegybankok elhibázott monetáris politikája komoly költségeket eredményezhet több éves távlatban. A válságkezelés áthárítása a politikusok által eredményezte ezt. A feltörekvő országok kockázatait túldimenzionálja a piac, a makrokép itt korántsem aggasztó, a fiskális és monetáris politika mozgástere adott.  A kínai gazdaság lassulása bármennyire is meglepő, de elfogadható, a kínai vezetés szerencsére tisztában van a képpel. Az amerikai fizetőeszköz vezető szerepe egy évtizeden belül megdőlhet, ebből az euró sajnos nem lesz képes profitálni, néhány vezető feltörekvő valuta kerülhet előtérbe.  Az erős frankra előbb-utóbb megoldás születhet.  Az olaj túlárazott, emellett komoly élelmiszer-oldali inflációt láthatunk, az arany próbál újra kápráztatni, ez azonban nem most esedékes. A pénzügyi szektor reformja Amerikában és Európában lassan, de biztatóan halad.

A külföldi intézményi szereplők egyoldalú pozícionáltságának köszönhetően a forint szemkápráztató szárnyalást produkált, az MNB augusztus végi, meglepő kamatcsökkentése ennek véget vetett, a magyar fizetőeszköz gyorsulása fordult. a piac görcsösen árazza a további kamatcsökkentéseket, ez szépen táplálta  eddig a hazai állampapír-piacot is.  a gazdasági növekedés terén elmúlt a csodavárás, az infláció eltérülését már megszokhattuk. AZ ősz az EU/IMF tárgyalások terén tisztánlátást hozhat, több a kormány számára kulcsfontosságú gazdaságpolitikai elem vita tárgyát képezi. Brüsszelnek  több minden nem tetszik.  A finanszírozási kockázatok jelenleg elenyészőek, de ez gyorsan változhat is egy romló nemzetközi környezetben. A devizahitelekből kiábrándult lakosság lassan fedezi fel az árfolyamgát „előnyeit” a bankok iránti bizalom hiánya nem kedvez. A BÉTG a kicsi papírok teljes hitelességvesztését nehezen lesz képes kezelni, a befektetők még mindig hisznek az eladott sztoriban.

Magyar Gazdaság: vakáció, recesszió, infláció

Bár érdemi növekedés 2011 első negyedéve óta  nem volt, hivatalosan csak 2012 első félévében került – újra – recesszióba a magyar gazdaság. A beruházások zuhannak, a fogyasztás csökken, az iparban pedig egyelőre nem érezhető a „Mercedeshatás”. Az infláció az EU-ban a legmagasabb, a jegybanknak pedig, amelynek Monetáris Tanácsa augusztusban váratlanul alapkamat-csökkentésre szánta el magát, gyakorlatilag zsebkendőnyi a mozgástere.

A nyers adatok szerint a magyar gazdaság az első negyedévben 1,2 százalékkal zsugorodott éves összevetésben. Az előző negyedévhez képest, 0,2 százalékos volt a visszaesés, ezzel „sikerült” eleget tenni a recesszió feltételének, miután ebben a sorban az első negyedévi adat is negatív: mínusz 1 százalék.  Recesszióban legutóbb 2009 második felében volt a gazdaság, akkor a harmadik negyedévi 7,6 százalékos visszaesést 4,4 százalékos negyedéves mínusz követte.

A magyar gazdaság teljesítménye az uniós középmezőny végén foglal helyet, a szezonálisan kiigazított adatok szerint  az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül ötben – Csehországban, Görögországban, Olaszországban, Cipruson és Portugáliában regisztráltak – 1 százaléknál nagyobb mértékű éves visszaesést.

Az előzetes becslésekből kiderült, hogy a  nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált, az információ, kommunikáció ág teljesítménye növekedett az építőiparé pedig jelentősen visszaesett. Az  első félévben az ipar  termelés 0,4 százalékkal csökkent éves összevetésben, az építőiparban pedig 10,1 százalékos volt a visszaesés.  A kiskereskedelmi forgalom volumene az év első hat hónapjában 1,1 százalékkal csökkent. Az egyetlen húzóerő továbbra is az export, amely viszont már nem képes ellensúlyozni a fogyasztás visszaesését: az euróban számolt volumen az első félévben mindössze 0,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Sovány vigasz, hogy  - döntően a kétes értékű közmunkaprogramoknak köszönhetően – a munkanélküliség az év közepére 11 százalék alá csökkent.

Tranzakciós illeték: a nagy átváltozó művész

Az ominózus program költségének jelentős hányada a Nemzetgazdasági Minisztérium tervei szerint a tranzakciós illeték MNB-re való kiterjesztéséből származna, ezt azonban az EKB júliúsban határozottan elutasította. Bár augusztusban a kérdésről alig esett szó, nyugodtan feltételezhetjük, hogy a tárca hamarosan egy újabb koncepcióval áll majd elő. A tranzakciós illetékre vonatkozó tervek változása alapján az elhamarkodottan ítélők az NGM-ben zajló költségvetési tervezésről könnyen negatív képet alkothatnak.

Bukás volt az EU-csúcs – Magyarország is kimarad

9 dec 2011 570 Comments

Írta: sinzoo Kategória:

A britek tettek keresztbe a Merkel-Sarkozy paktum gyors elfogadásának; az eurózóna országai új, nyitott kormányközi szerződést terveznek, ám ennek ereje az EU-s intézményrendszer hiányában várhatóan jóval kisebb lesz. Magyarország váratlan döntése előtt értetlenül áll a világ.

Ennyi pénzt szán a kkv-knak a kormány

8 dec 2010 0 Komment

Írta: sinzoo Kategória:

Öt új konstrukció kialakításával és több régi meghagyásával összesen 328 milliárd forintot szán a kkv-szektor támogatására a kormány az átalakított Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül 2013 végéig.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) által ismertetett akciótervek szerint négy prioritása lesz a Gazdaságfejlesztési Operatív Programnak: a kutatás-fejlesztés, a vállalkozások komplex fejlesztése, az üzleti környezet és a pénzügyi eszközök fejlesztése.

A legtöbbet a vállalkozások komplex fejlesztésére szánná az NFÜ a vitára bocsátott tervezet alapján: három év alatt évi 51 milliárd forintot osztanának ki a vállalkozásoknak.

A prioritásban két új konstrukciót terveznek. Ezek egyike egy kifejezetten mikrovállalkozásoknak szánt kombinált támogatás, amelyet mikrohitellel terveznek kombinálni. Évente ötmilliárd forint lesz a keret. Vélhetően az eszközbeszerzésre, fejlesztésre, ingatlanfejlesztésre fordítható, ötvenszázalékos támogatottságú konstrukció másik része lesz finanszírozható a hitelből.

Ennél valamivel kevesebbet szánna az NFÜ a munkahelyteremtésre. A mikro- és kisvállalkozásoknak szánt program évi hárommilliárd forint támogatással számol, ami a bérköltségekben jelenhet meg.

A többi konstrukció - ezekben van a legtöbb pénz - már eddig is működő technológiai fejlesztéseket tartalmaz. Az akcióterv háromszázalékos nettó árbevétel-növekedést és a hozzáadott érték 1,5 százalékos emelkedését várja a támogatásoktól.

 
PRIORITÁSOK KERETE
(MILLIÁRD FORINT)
  2011  2012  2013  Forrás 2007-2013  Összesen 2007-2013 
 Kutatás-fejlesztés  40   40   40   120   240  
 Komplex fejlesztés  51   51   51   252   153  
 Üzleti környezet  27   14   14   20    75  
 Pénzügyi eszközök n.a.   n.a.   n.a.    -  203,6  
 Forrás: NFÜ

 

 
A második legnagyobb összeget kutatás-fejlesztésre szánná a fejlesztési terv: három év alatt összesen 120 milliárd forintot. Itt a meglévő konstrukciókhoz - piacorientált k+f, vállalati innováció - egy új kapcsolódik. Az innovatív kkv-k évente kilencmilliárd forintot kaphatnának. Az akcióterv azzal számol, hogy 16 százalékkal emelkedik a kkv-k k+f ráfordítása a 2005-ös bázisnak tekintett 89,7 milliárd forintról - ennek hatásaként pedig harminc százalékkal több szabadalmi bejelentést és nyolc százalékkal magasabb alkalmazotti létszámot várnak.

Az üzleti környezet javítására három év alatt az eddigi 20 helyett 55 milliárd forintot különítene el az NFÜ.

A meglévő logisztikai és klaszterfejlesztések mellett új konstrukcióként jelenik meg a rejtélyes elnevezésű versenyképességi program. A konstrukcióba belefér az eszközbeszerzés, a know-how-beszerzés, ingatlanbérlet, -beruházás költsége, piacra jutás, tanácsadás vagy a munkavállalók bérköltsége. Évi tízmilliárd forint a forrás, s azt lényegében bármilyen vállalkozás igénybe veheti.